URZĄDZENIA DO BADANIA MIĘSNOŚCI
 
info@komenderscanningsystems.eu
tel: 507-134-877
 
KOMENDER Scanning Systems Sp. z o.o.
ul. Szkolna 30
05-807 Żółwin

 CGM - najdokładniejsze urządzenie do badania mięsności tusz wieprzowych.
 Już od 1999 roku stosowane jest w Polsce urządzenie do badania mięsności CGM francuskiej firmy Sydel. Jednopunktowy pomiar urządzeniem CGM pozwala na osiągnięcie szybkości nawet do 1100 szt./godz. Przy tej wydajności urządzenie CGM zachowuje doskonałą niezawodność i dokładność. Sonda urządzenia przechodząc prze słoninę grzbietową i schab dokonuje ponad 5000 pomiarów jasności tkanek (oznacza to rozdzielczość 0,025 mm). Na podstawie analizy tych danych urządzenie ocenia grubości słoniny i mięśnia, które przelicza następnie na procentową zawartość mięsa chudego w tuszy i klasę SEUROP. W wielu badaniach prowadzonych w Polsce urządzenie to wykazało się najwyższą dokładnością, szczególnie w zakresie pomiaru grubości schabu. Dokładność ta wynika nie tylko z dużej rozdzielczości sondy, ale także ze standaryzacji wpływu urządzenia na mierzoną tuszę.
Główne cechy w punktach:
  • aparat optyczno-igłowy
  • dokładny - błąd pomiaru (RMSEP) tylko 2,22%
  • pomiar między 3 i 4 żebrem
  • najszybszy półautomatyczny aparat w Polsce
  • co najmniej 1000szt/godz.
  • najpowszechniej stosowany aparat w Polsce (ponad 150 instalacji)
  • pamięć ponad 5000 wyników w samym aparacie
  • kompatybilne z terminalem wagowym wielu firm
  • dedykowany Terminal Klasyfikacji Tusz (TKT)
  • wydruki, podsumowania bezpośrednio z terminala TKT
Urządzenie dokonuje pomiarów przy wyjmowaniu (nie wprowadzaniu) sondy, a specjalny sterowany komputerowo suwak przytrzymuje tuszę ze stałą, ściśle określoną siłą. Zapobiega to deformacji mierzonej tuszy. Inaczej działają urządzenia ultradźwiękowe, gdzie pomiar wykonywany jest przy nacisku urządzenia na tuszę, przez co następuje zniekształcenie, szczególnie mięśnia, zależne od siły przyłożonej przez klasyfikatora. Przy problemach z kontaktem urządzenia ze skórą tuszy, częstych w urządzeniach ultradźwiękowych, operator ma tendencję do silnego przyciskania głowicy i zaniża pomiar mięśnia.
 Przy opracowaniu urządzenia CGM dużą wagę przykładano do wiarygodności i rzetelności wykonywanych pomiarów. Z samej zasady działania aparatu wynika podstawowa cecha wiarygodności, tj. możliwość pełnej weryfikacji miejsca i sposobu pomiaru, zarówno co do położenia punktu pomiarowego, jak i kąta. (Możliwość ta nie istnieje w urządzeniach ultradźwiękowych). Pozwala to upewnić się, że ocena mięsności została wykonana rzetelnie i prawidłowo. Jest to istotne zarówno dla osoby nadzorującej klasyfikatorów ze strony zakładu, jak i producentów żywca. Dodatkowo w oprogramowaniu urządzenia wprowadzono funkcje rejestrujące wszystkie ewentualne błędy klasyfikatora oraz sposób ich usunięcia. Jeżeli klasyfikator popełnia zbyt częste błędy lub ich nie koryguje, istnieje możliwość sprawdzenia tego po zakończeniu pracy i wyciągnięcia konsekwencji. Ważną dodatkową cechą urządzenia CGM jest możliwość wykrywania mięsa PSE. Dzięki pomiarowi jasności mięsni CGM stwierdza w tuszy mięso wyjątkowo blade i podaje odpowiednią informację do systemu komputerowego zakładu. Pozwala to na zarówno na odpowiednie skierowanie surowca do przetworzenia, jak i wpłynięcie na producentów żywca w celu podniesienia jego jakości.
 Istotną cechą urządzenia CGM jest też możliwość oceny mięsności tusz wychłodzonych. Ocenę mięsności tusz wychłodzonych stosuje również szereg zakładów przetwórczych do ustalania zapłaty za zakupiony surowiec.
 Wszyscy użytkownicy urządzeń CGM potwierdzają ich dużą trwałość i niezawodność. Firma KOMENDER Scanning Systems sp. z o.o. zajmująca się dystrybucją i obsługą CGM znana jest z solidnego i szybkiego serwisu za przystępną cenę.
 Oficjalne badania urządzeń do klasyfikacji SEUROP przeprowadzone w Polsce wykazało, że urządzenie CGM spełniło wymogi Unii Europejskiej. CGM posiada aktualne atesty UE m.in. we Francji, Holandii i Belgii. We Francji wykorzystywane jest obecnie prawie 80 urządzeń CGM.
 Czym wyróżnia się CGM?
Umocowany na suwaku przezroczysty, elastyczny szablon powala wskazać precyzyjnie miejsce wykonania nakłucia oraz zapewnia powtarzalność i porównywalność pomiarów. Jest to szczególnie istotne w przypadku półtusz nieprawidłowo przeciętych. Miejsce pomiaru powinno (zgodnie zapisami Decyzji UE) znaleźć się 6 cm od linii środkowej tuszy (a nie linii przecięcia). W przypadku, kiedy linia środkowa nie jest zgodna z wykonanym cięciem klasyfikator ma możliwość przyłożenia krawędzi szablonu w miejscu gdzie powinna znajdować się ta linia i dokonania prawidłowego pomiaru.
Umocowana na stałe, metalowa prowadnica stosowana w niektórych urządzeniach praktycznie uniemożliwia wykonanie prawidłowego pomiaru półtuszy w przypadku kiedy linia przecięcia znajduje się dalej od punktu pomiaru, niż linia środkowa tuszy. Metalowa prowadnica wymusi wówczas pomiar bliżej linii środkowej tuszy, niezgodny z Decyzją UE i całkowicie błędny. Natomiast brak prowadnicy lub szablonu (występujący w niektórych wersjach urządzeń) utrudnia lub wręcz uniemożliwia klasyfikatorowi wyznaczenie prawidłowego punktu pomiarowego.
Dodatkową zaletą szablonu stosowanego w urządzeniu CGM jest jego elastyczność. Nie wywiera on żadnego nacisku na półtuszę, tak jak szablony sztywne czy metalowe prowadnice i nie deformuje jej. Nawet najdokładniejsze urządzenia pomiarowe, jeżeli wywiera wpływ na mierzony obiekt, powoduje tym samym zafałszowanie wyników. Nacisk suwaka pomiarowego CGM na tuszę jest kontrolowany komputerowo i ma stałą wartość podczas dokonywania pomiaru, bez względu na siłę przykładaną przez klasyfikatora.
Żaden inny przyrząd nie ma tej cechy!
Sonda optyczna mierzy grubość tłuszczu, grubość schabu i grubość tkanki międzyżebrowej. Pomiar grubości przestrzeni międzyżebrowej pozwala lepiej wyznaczyć grubość tłuszczu i schabu, eliminuje to błędy grube dla tusz o jasnym mięsie lub z przerostami słoniny.
Żaden inny przyrząd nie ma tej cechy!
Pomiar grubości mięśnia, tłuszczu i tkanki międzyżebrowej odbywa się na podstawie różnic ich zdolności odbijania fal w bliskiej podczerwieni (a nie jasności w świetle widzialnym, na przykład zielonym, jak w innych urządzeniach). Niewidoczne dla oka ludzkiego różnice pozwalają dokonać pomiaru także w przypadku bardzo „jasnego” mięśnia i „ciemnej” słoniny. Jeżeli jednak, w wyniku złego traktowania (uderzeń) zwierząt w słoninie występują wybroczyny krwawe, to w tej wyjątkowej sytuacji dodatkowo do rozpoznania granicy między słoniną a mięśniem wykorzystuje się błonę omięsną. W bliskiej podczerwieni błona ta (o grubości ułamków milimetra) jest zawsze jaśniejsza od otaczających tkanek. Jest to procedura pomocnicza, a nie podstawowa. Możliwa jest ona dzięki niezwykle wysokiej rozdzielczości sondy CGM, wynoszącej 0,025 mm.
Żaden inny przyrząd nie ma tej cechy!
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości w dokonywanym pomiarze, aparat CGM alarmuje klasyfikatora i wymaga jego decyzji co do dalszego postępowania. Wszystkie występujące problemy oraz decyzje klasyfikatorów są rejestrowane w urządzeniu i przesyłane do systemu. Pozwala to po zakończeniu uboju na analizę jakości pracy klasyfikatora i aparatu, bez konieczności ciągłego, osobistego nadzoru.
Żaden inny przyrząd nie ma tej cechy!
 
CGM oferowany jest z dedykowanym Terminalem Klasyfikacji Tusz (TKT). Do tego terminala można bezpośrednio przyłączyć elektroniczną wagę kolejkową. CGM z Terminalem TKT stanowi wtedy niezależny i kompletny system rejestracji klasyfikacji. Wydruk protokołu klasyfikacji można przenieść bezpośrednio z terminala na komputer w biurze, po zakończeniu uboju, na dostarczonym z systemem nośniku.